088-426 2000
Comfortabel wonen met een CV-ketel huren Oplossing voor wonen met een beperking
Een van de duurzame oplossingen is de warmtepomp. Deze technologie onttrekt warmte aan natuurlijke bronnen, zoals de buitenlucht, of hergebruikt restwarmte uit bijvoorbeeld ventilatielucht.Warmtepompen zijn er in zowel ''all-electric'' oplossingen, waarvoor geen gasaansluitig nodig is, als ''hybride'' systemen. Hierbij wordt de warmtepomp gecombineerd met een HR-ketel.
 

Soorten warmtepompen

Onderstaand een opsomming van de soorten warmtepompen in de verwarmingstechniek:

  • brine/water. Toepassing: verwarmen of passief koelen van één woning of utiliteitsgebouw of meerdere hiervan, normaliter tot een totaal benodigd afgegeven vermogen van 60 kW. De energiebron voor deze warmtepomp is een gesloten aardwarmtesonde of collector (verticaal of horizontaal buizensysteem) in de bodem, door deze buizen wordt water met een antivriestoevoeging rond gepompt. Alternatief energiebron voor brine/water: collector in oppervlakte water waar een constante en goede waterstroming is, omdat dit complexer is (denk aan strenge winters) wordt dit in Nederland niet vaak toegepast.
  • water/water. Toepassing: verwarmen of passief koelen van meerdere woningen op één bron of groter utiliteitsgebouw(en), normaliter bij een benodigd afgegeven vermogen van meer dan 60 kW. De energie haalbron hiervoor is een openbron, grondwater wordt aan de ene zijde uit de bodem omhoog gehaald, door een warmtewisselaar geleid en aan een andere zijde weer terug de bodem in gebracht. Alternatief energiebronnen voor water/water: WKO (Warmte Koude Opslag), rest warmte van industrie, koelwater van energiecentrale, oppervlaktewater.
  • (buiten) lucht/water. Toepassing: verwarmen van één woning of utiliteitsgebouw of gedeelte van een gebouw. Vaak kan dit type warmtepomp ook ACTIEF koelen. De energiebron voor deze warmtepomp is de buitenlucht.
  • Ventilatielucht/water. Toepassing: normaliter het (langzaam) opwarmen van een voorraad tapwater, daar waar het afgegeven vermogen natuurlijk beperkt is i.v.m. het aantal m³ kan dat lucht worden afgezogen. Immers als u meer lucht af zou zuigen uit een woning, moet u ook meer koude lucht toevoegen, die ook weer opgewarmd moet worden. De energiebron voor deze warmtepomp is dus ventilatielucht.
  • Lucht/lucht. Toepassing: verwarmen van één woning of utiliteitsgebouw of gedeelte van een gebouw. Bijna altijd kan dit type warmtepomp ook ACTIEF koelen, het is vergelijkbaar met een airco systeem. Bij verwarmen is de buitenlucht de energiebron.
  • Afgeleide: Hybride toestel. Een hybride systeem is een gecombineerd systeem van meerdere technieken, zo zijn er, als voorbeeld, toestellen die gebruik maken van een lucht/water warmtepomp en daarnaast uw huidige cv ketel als toestel voor warm water en als backup voor uw verwarming.
Comfortabel wonen
Werktuigbouwkundige installaties
Elektrotechniek